tiistai 30. kesäkuuta 2009

Suomalaista suurjuhlaa

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna pääsin todistamaan jotain hienoa ja hämmentävää, kun kanadansuomalaiset viettivät 70. suurjuhliaan Sudburyssa. Kyseessä on vuotuinen, viikonlopun yli kestävä tapahtuma, jossa otetaan ilo irti suomalaisuudesta ja suomalaisesta kulttuurista kaikissa muodoissaan.

Sain tehtäväksi vääntää juttua kaikesta mielenkiintoisesta ja viihdyttävästä, sillä saimme asialinjan materiaalia ulkosuomalaisparlamentin kokouksista yms. muualta. Kiertelin siis mahdollisimman monessa paikassa ja jututin juhlavieraita seurapiiritoimittajan herkeämättömällä innolla.

Juhlapaikalla oli mm. suomalainen tori, jossa myytiin kaikkea suomalaista Nansosta Kalevalaan ja Turun sinappiin, ratsastusnäytöksiä, tanssiesityksiä, musiikkia, näytelmiä, luentoja, kirkkomenoja ja urheilua. Hauskinta oli ehdottomasti lauantaina kenttäurheilulajeja seuratessa: luvassa oli pesäpalloa, kumisaappaanheittoa, kännykänheittoa ja akankantoa. Paikalle oli saapunut kisoja varten yllättäen myös nuorempaa siirtolaissukupolvea, mikä oli hienoa. Lisäksi paikalla oli jopa muutama osanottaja, joilla ei ollut suomalaisia sukujuuria laisinkaan - olivat vain tulleet paikalle pitämään hauskaa. Mahtavaa!Juhlilla esiintyi äideistä ja tyttäristä koostunut ratsastusryhmä Hoof Beat Outriders. Polleaa meininkiä, hehe.


Lauantai-aamu avattiin paraatilla. Tässä Sampo-ryhmän juniorivoimistelijat.


Kansallispuvut kahisivat ja liput liehuivat komiassa kulkueessa Sudburyn Paris Streetilla.


Go Suomi!


Hoof Beatsin tytöt kulkivat paraatin etunenässä.


Voimisteluesitys punaisin kumipalloin höystettynä.


Akankannossa oli ehdottomasti parhaat palkinnot: ykköspari sai matkan Islantiin lentoineen ja majoituksineen. Pääpotista taisteli lauantai-iltapäivän kuumottavassa helteessä kymmenkunta pariskuntaa.


Mamma olalle ja menoks!


Power suit -pariskunta Natalie ja Lee luottivat The Incredibles -asujen tuomaan lisäponteen akankantokisassa.


Saappaanheitossa kumikalossi sai monenlaista kyytiä. Hölmöä, mutta viihdyttävää!


Nokialainen lähti komeassa kaaressa kentälle kännykänheittokisassa. Voittajat saivat Finskin lennot Suomeen.


Suurjuhlavieraita saapui viihdyttämään tanssiryhmä Tango Suomesta asti. Tomas ja Erita pistivät jalalla koreasti sekä vanhusten Finlandia Villagessa että lauantain iltagaalassa festivaalialueella.


Hump-hump-hump-hump-kellarihumppaaaaaa!


P.S. Välimatkat ovat täällä muuten aivan uskomattomia. Thunder Baysta Sudburyyn kesti 12 tuntia ajaa (sain kyydin vastapäisen Scandinavian Delin hepulta), kilometrejä kertyi yli 1 000. Ajoimme pelkästään Ontarion sisällä pätkän, joka Suomen mittakaavassa olisi melkein sama kuin ajelisi Helsingistä Ivaloon. On tämä vaan perkuleen iso maa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti