lauantai 14. maaliskuuta 2009

Pyhä Urho!

"Heinäsirkka, heinäsirkka, mene täältä hiiteen!" mylväisi legendaarinen Urho talikkoa heristäen ja jättiläisheinäsirkat muinaissuomalaisten viinitarhureiden viljelmiltä karkoittaen. Kyllä. Tänään sain kokea elämäni ensimmäisen St. Urho's Dayn, eli Pyhän Urhon päivän.

Urkki on amerikansuomalaisten omaa kehitelmää ja sitä on juhlittu 1950-luvulta lähtien USAssa ja Kanadassa niillä alueilla, joilla on suomalaisasutusta. Juhlaväreinä käytetään vihreää ja violettia, ja ohjelmaan kuuluu paraati, laulua ja tanssia. Innokkaimmat pukeutuvat heinäsirkoiksi ja rypäletertuiksi - sekä tietysti Urhoksi.

Jos legenda kalskahtaa tutulta, kannattaa palauttaa mieleen St. Patrick's Day. Paddyhan ajoi käärmeet Irlannista ja nousi maan suojelupyhimykseksi. Irkuilta ryövätty juhlapäivä on jopa sijoitettu kalenteriin muutamaa päivää ennen heidän suurta fiestaansa - irlantilaisten huhujen mukaan siksi, että suomalaiset halusivat päästä käsiksi kaupungin kaljavarantoihin ennen heitä. Maanmiesteni luonteenlaatua tuntien tuo lienee varsin uskottava selitys.

Tämä päivä kului siis rattoisasti Urhoa juhlien. Päivällä oli paraati sekä juhlaohjelmaa Finlandia Clubilla, illalla vielä tanssit vanhemmalle väelle ja Suomen-matkan arvonta. Katsoin melko sinnikkäästi kaikki tapahtumat läpi ja täytyy myöntää, että ihan hauskaakin oli. Suomestahan oikeastaan puuttuu sellainen riehakas, suomalaisuutta ylistävä juhla... vaikka eräs teemalippikseen sonnustautunut mies väitti, että Helsingissäkin juhlitaan Urhoa. Täytyypä pitää silmät auki kotikulmilla ensi vuoden maaliskuussa.


Urholle on aikoinaan tehty jopa oma oodi, joka kuuluu näin:

Ode to Saint Urho

Ooksi kooksi coolama vee
Santia Urho is ta poy for me!
He sase out ta hoppers as pig as pirds.
Neffer peefor haff I hurd tose words!

He reely tolt tose pugs of kreen
Braffest Finn I effer seen
Some celebrate for St. Pat unt hiss nakes
Putt Urho poyka kot what it takes.

He kot tall and trong from feelia sour
Unt ate kala moyakka effery hour.
Tat's why tat kuy could sase toes peetles
What krew as thick as chack bine neetles.

So let's give a cheer in hower pest vay
On Sixteenth of March, St. Urho's Tay.

(by Gene McCavic and Richard Mattson, Virginia, Minnesota)Kulkueessa näkyi monenmoista kylttiä, mutta tässä oli sitä jotain...Urhon paraatissa voi bongata paikallisia poliitikkoja. Tänä vuonna mukana olivat mm. kansanedustaja Michael Gravelle (kantaa kylttiä Urhoksi naamioituneen joulupukin takana) ja pormestari Lynn Peterson.Urhon päivän ohjelmaa pääsi seuraamaan kolmen dollarin kannatusmaksulla.Nälkäisille oli tarjolla kalamojakkaa (keittoa), hodareita, savukalaleipiä ja tietenkin kahvia ja pullaa.Bonuksena historiaseuran museohuoneesta bongattu kuva, jossa John Malkovich painii jonkun suomalaisen siirtolaisen kanssa 1900-luvun alussa... heh.

4 kommenttia:

 1. Tämä oli kyllä hauska reportaasi. Mutta minulle jäi kyllä epäselväksi tuon laulun sanoma. En ymmärrä sitä suomeksi enkä englanniksi, mutta ilmeisesti Urho oli kuitenkin hyvä jätkä. Toinen ihmetyttävä asia on nuo teemavärit. Noin iloisia värejä ei kyllä ole missään supisuomalaisissa juhlissa :)

  VastaaPoista
 2. Joo, se kai se olikin se tärkein pointti.. Urho's the man! Eiköhän lanseerata Urhon päivä Suomeen, niin saadaan mekin vähän väriä loskaiseen kevättalveen :)

  VastaaPoista
 3. Pidetään mielessä ensi keväänä. Kyllä täällä näkyy St. Patricks Daykin ainakin irkkupubeissa. Mutta jälkeenpäin noista iloisista väreistä, ja ilmapalloista varsinkin, tuli mieleen että onhan meillä onneksi vappu. Sehän on aika iloinen, jos ei sada räntää.

  VastaaPoista
 4. A:

  Ooksi kooksi coolama vee//
  pyhä Urho on meikäläisen mieleen//
  hän ajoi pois linnunkokoiset heinäsirkat//
  en ole ennen kuullut sellaisia sanoja

  Hän näytti niille vihreille ötököille//
  urhein suomalainen, jonka tiedän//
  toiset juhlivat pyhää Patia käärmeineen//
  mutta Urho-pojalla on sisua


  Hän kasvoi isoksi ja vahvaksi (viilillä ?)//
  ja söi kalamojakkaa joka tunti//
  siksi hän pysti ajamaan pois ne koppiaiset//
  jotka olivat paksuja kuin banksinmännyn neulaset

  Huudetaan siis hurraata parhaamme mukaan//
  16. maaliskuuta pyhän Urhon päivänä

  VastaaPoista